FAQ

Hur väljer jag våtdräkt?

Det finns olika typer av våtdräkter med olika tjocklek och material för att hålla dig varm och skyddad när du fridyker. Utgå från din personliga preferens och komfort, din tolerans mot kallt vatten och var du planerar att fridyka.

1) Smooth Skin + Lycra - En våtdräkt med ett yttre lager av slät neopren (smooth skin) i kombination med ett inre foder av elastisk Lycra är det bästa valet för en nybörjare. Även om detta inte är den varmaste våtdräkten som finns, gör den inre Lycran våtdräkten enkelt att ta på och ta av utan tvål.

 

2) Lycra + Open cell - En våtdräkt tillverkad med en invändig foder med open cell ger ett gott skydd mot kylan och i kombination med yttre Lycra är den mer hållbar. Open cell klamrar fast vid din hud och behöver därför tvål för att sätta på våtdräkten, alternativt kan man göra detta försiktigt i vattnet.

 

3) Smooth skin + Open cell - En våtdräkt med en yttre smooth skin och en invändig foder med open cell ger det bästa termiska skyddet, men är samtidigt bräcklig och svårt att sätta på och ta av. Samt har en högre prislapp.

När du genomför poolkursen (Lap) behöver du i regel ingen våtdräkt, detsamma gäller träning i pool eftersom du håller dig varm genom rörelse. För utomhusdykning rekommenderas våtdräkt, där 5 mm är ett bra riktvärde för dykning i Sverige. Är du rejält frusen av dig kan du lägga till 1-2 mm.

For english please see our Blog post regarding wetsuits.

Wetsuit Smooth Skin and Lycra

1) Smooth Skin + Lycra - 1,5mm

Training_Wetsuit_Mens_Black_1800x1800.jp

2) Lycra + Open Cell - 5 mm

IMG_3191s_1800x1800.jpg

3) Smooth skin + Open Cell - 3 mm

Behöver jag extra försäkring när jag fridyker eller tar en fridykningskurs?

Ja! Eftersom de flesta personförsäkringar inte täcker dykning djupare än ca 5 meter, samt då Fridykning anses vara en extremsport hos många försäkringsbolag så är varken du eller din utrustning ordentligt försäkrade.

Vi erbjuder en tillfällig försäkring via DAN (Dive Alert Network) för under våra grundkurser (Lap & Wave 1) för enbart 100 Sek som gäller fram till det att du är klar med certifieringen (max 365 dagar), där akuta åtgärder täcks (medical emergencies)

Vi rekommenderar att alla elever/fridykare har en egen försäkring som täcker fridyknings aktiviteter under kurser samt träningar, där DANs Sport Member Brons (ca 59€ per år) är mycket prisvärd för pool- och grundkurser (maxdjup 40 m). Sport Member Silver är också mycket prisvärd och passar mer avancerade kurser för dykning djupare än 40 m.

For english please see our Blog post regarding Freediving insurance

Kontakta oss

©2019 by Freedive Nordic. Proudly created with Wix.com