top of page

FAQ

VAD är fridykning?

Fridykning är dykning utan tuber där man håller andan och dyker på djupet/vertikalt eller på längden/horisontellt.

Likt andra sporter kan man tävla i fridykning inom olika discipliner på djupet och längden, eller bara ta en kurs för att kunna njuta av snorkling och harpunfiske på ett mer säkert sett under sin semester.

Mer information om vad du behöver för att börja fridyka hittar du på vår blog.

HUR genomförs en fridykningskurs?

Alla våra kurser innehåller en teoridel plus praktiska delar.

Teorin genomförs online. Innan kursen får du tillgång till vår utbildningsplattform där all teori, presentationer samt examination finns. Du genomför även en teorilektion med en av våra instruktörer, i regel kvällen innan din kurs, där du kan ställa frågor.

Praktiken genomförs i pool för våra Lap-kurser. Lap är grunden i våra kurser där man fokuserar på att lära dig rätt andningsteknik, grunderna i statisk och dynamisk dykning samt räddningstekniker.

Praktiken genomförs i pool och utomhus för våra Wave-kurser. Wave är en påbyggnad av Lap-kursen där man fokuserar på att lära sig fridykning på djupet. Utöver de delar som ingår i Lap-kursen så lär man sig tryckutjämning, att hitta rätt flytläge samt avslappningstekniker för att kunna dyka på djupet.

Schemat ser i regel ut såhär:

Torsdag kväll kl 1800-1930 Teori online

Fredag kväll kl 2000-2200 Praktik GIH badet (Lap kurs)

Lördag/Söndag kl 0900-1500 Praktik utomhus (Wave kurs)

NÄR kan man fridyka?

Vi genomför kurser året om där årstiderna gör att vi har en begränsad säsong för utomhus/djupdykning i Sverige.​

Våra Lap-kurser genomförs året om där man kan fortsätta träna med exempelvis Ariel fridykningsförening efter genomförd kurs. Läs mer om träning och det träningsprogram som ingår i våra kurser här.

Under sommaren dyker vi utomhus runtom i Sverige och genomför Wave kurser. Även under vintern dyker vi utomhus men med fokus på isdykning där fokus inte ligger på att komma djupt eller långt utan snarare är en "djupdykning" inåt.

Vi genomför även fridykningsresor till s.k. djupa pooler runt om i världen där man kan följa med för att ta en kurs eller bara träna, exempelvis till Y-40 i Italien eller Deepspot i Polen. 

VARFÖR ska man fridyka?

Fridykning ger dig möjligheten att utforska vatten som element där du närmast flyger fram samtidigt som du utforskar dig själv likt en inre resa, där din kropp är din farkost, ditt huvud din motor och ditt hjärta din styrning. 

Oavsett vad du har för syfte så rekommenderas en grundkurs i fridykning för att på ett säkert sätt hålla andan och dyka under vatten. Våra kurser innehåller såväl utbildning i säkerhetsrutiner, teknik för effektiv dykning samt olika andningsmetoder för hälsosam andning.

VEM kan fridyka?

Vi har 16-års åldergräns på våra kurser, samt så krävs det att du är fullt frisk (se medical questionnaire inför kurs här) och simkunnig 200 m. I övrigt finns inga förkunskapaskrav för att ta en kurs och börja träna med oss. 

Fridykning kan uppfattas som en extremsport på grund av att man håller andan länge och dyker djupt och/eller långt. En viktig komponent inom fridykning är säkerhet, exemplevis så fridyker man aldrig ensam. Man har alltid en s.k. buddy oavsett vad man gör, din buddy är inte bara en träningskamrat utan även din säkerhet om något skulle gå fel. 

 

VILLKOR och GDPR för Freedive Nordic?

 

Information om våra villkor och hur vi hanterar dina personuppgifter hittar du under fliken "Kontakt & Villkor" här på hemsidan.

 

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor!


 

bottom of page