FAQ

Vad behöver jag för utrustning?

För nybörjare i pool, såsom inför din Lap 1 kurs, kan du låna utrustning av oss - men vi rekommenderar att man investerar i sin egen utrustning. För fridykning i pool/inomhus behöver du: en lågvolyms mask*, fenor, viktbälte och vikter, samt ev. våtdräkt (1,5-2 mm) men detta är en lite mer kostsam investering.

 

För utomhusdykning, såsom våra Wave kurser, behöver du: en lågvolyms mask, fenor, viktbälte, vikter, våtdräkt (3-7 mm) och en lanyard.

*lågvolyms mask är särskilda masker med låg luftvolym, dvs. inte sådana som används vid tankdykning/scubadiving. Du kan (tank)dyka med en lågvolyms mask, men du kan inte fridyka med en (tank)dyknings mask.

För mer detaljer om utrustning kan du följa denna länken

Hur väljer jag våtdräkt?

Det finns olika typer av våtdräkter med olika tjocklek och material för att hålla dig varm och skyddad när du fridyker. Utgå från din personliga preferens och komfort, din tolerans mot kallt vatten och var du planerar att fridyka.

1) Smooth Skin + Lycra - En våtdräkt med ett yttre lager av slät neopren (smooth skin) i kombination med ett inre foder av elastisk Lycra är det bästa valet för en nybörjare. Även om detta inte är den varmaste våtdräkten som finns, gör den inre Lycran våtdräkten enkelt att ta på och ta av utan tvål - Lämplig för pool/inomhusdykning samt varmare klimat.

 

2) Lycra + Open cell - En våtdräkt tillverkad med en invändig foder med open cell ger ett gott skydd mot kylan och i kombination med yttre Lycra är den mer hållbar. Open cell klamrar fast vid din hud och behöver därför tvål för att sätta på våtdräkten, alternativt kan man göra detta försiktigt i vattnet - Lämplig för utomhus/djupdyknings träning.

 

3) Smooth skin + Open cell - En våtdräkt med en yttre smooth skin och en invändig foder med open cell ger det bästa termiska skyddet, men är samtidigt bräcklig och svårt att sätta på och ta av. Samt har en högre prislapp - Lämplig for utomhus/djupdykningsträning och tävling.

När du genomför poolkursen (Lap) behöver du i regel ingen våtdräkt, detsamma gäller träning i pool eftersom du håller dig varm genom rörelse. För utomhusdykning rekommenderas våtdräkt, där 5 mm är ett bra riktvärde för dykning i Sverige. Är du rejält frusen av dig kan du lägga till 1-2 mm.

For english please see the recommendations for equipment here

Screen Shot 2020-07-12 at 17.21.10.png
10.jpg
Wetsuit Smooth Skin and Lycra

1) Smooth Skin + Lycra - 1,5mm

Training_Wetsuit_Mens_Black_1800x1800.jp

2) Lycra + Open Cell - 5 mm

IMG_3191s_1800x1800.jpg

3) Smooth skin + Open Cell - 3 mm

Behöver jag extra försäkring när jag fridyker eller tar en fridykningskurs?

Ja! Eftersom de flesta personförsäkringar inte täcker dykning djupare än ca 5 meter, samt då Fridykning anses vara en extremsport hos många försäkringsbolag så är varken du eller din utrustning ordentligt försäkrade.

Vi erbjuder en tillfällig försäkring via DAN (Dive Alert Network) för under våra grundkurser (Lap & Wave 1) för enbart 100 Sek som gäller fram till det att du är klar med certifieringen (max 365 dagar), där akuta åtgärder täcks (medical emergencies)

Vi rekommenderar att alla elever/fridykare har en egen försäkring som täcker fridyknings aktiviteter under kurser samt träningar, där DANs Sport Member Brons (ca 59€ per år) är mycket prisvärd för pool- och grundkurser (maxdjup 40 m). Sport Member Silver är också mycket prisvärd och passar mer avancerade kurser för dykning djupare än 40 m.

For english please see our Blog post regarding Freediving insurance

108182004_3169795703077868_5813565330766