top of page
Sök
  • Skribentens bildLi Karlsén

Hur väljer jag rätt våtdräkt?

Hjälp! i våtdräktsdjungeln....

Det finns olika typer av våtdräkter med olika tjocklek och material för att hålla dig varm och skyddad när du fridyker. Utgå från din personliga preferens och komfort, din tolerans mot kallt vatten och var du planerar att fridyka.


Fridykare kyls ned, i dubbel bemärkelse! - dels för att vatten leder bort värme ca 20 ggr snabbare än luft, samt då vår dykrespons, s.k. mammalian dive response eller MDR, gör att blodet (och på så sätt värme) leds bort från lemmar till våra vitala organ när vi håller andan. Att bli nedkyld gör det svårare att slappna av under andhållningen och skapar spänning i kroppen, vilket i sin tur stjäl syre.

När du genomför poolkursen (Lap) behöver du i regel ingen våtdräkt, detsamma gäller träning i pool eftersom du håller dig varm genom rörelse. För utomhusdykning rekommenderas våtdräkt, där 5 mm är ett bra riktvärde för dykning i Sverige. Är du rejält frusen av dig kan du lägga till 1-2 mm.


Vilken våtdräkt ska man då använda och när?!





1) Smooth Skin + Lycra - En våtdräkt med ett yttre lager av slät neopren (smooth skin) i kombination med ett inre foder av elastisk Lycra är det bästa valet för en nybörjare. Även om detta inte är den varmaste våtdräkten som finns, gör den inre Lycran våtdräkten enkelt att ta på och ta av utan tvål - Lämplig för pool/inomhusdykning samt varmare klimat.












2) Lycra + Open cell - En våtdräkt tillverkad med en invändig foder med open cell ger ett gott skydd mot kylan och i kombination med yttre Lycra är den mer hållbar. Open cell klamrar fast vid din hud och behöver därför tvål för att sätta på våtdräkten, alternativt kan man göra detta försiktigt i vattnet - Lämplig för utomhus/djupdyknings träning.












3) Smooth skin + Open cell - En våtdräkt med en yttre smooth skin och en invändig foder med open cell ger det bästa termiska skyddet, men är samtidigt bräcklig och svårt att sätta på och ta av. Samt har en högre prislapp - Lämplig for utomhus/djupdykningsträning och tävling.










434 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page